Bernadette-vest

De Bernadette :

Het is sinds de ‘Millet-jas’ geleden denk ik, dat er zo’n hype geweest inzake vesten.  Wat is hier zo zalig aan : het is héél makkelijk, zéér snel klaar, je kan hem helemaal maken zoals jij hem zelf wil en je kan hem zomer en winter dragen.  Dus … alles is mogelijk!

Zoals je ziet : een duidelijk oversize model, gebreid met dikke naalden en op het zicht ook dik garen, maar dat is niet helemaal correct.  Er wordt mohair gebruikt, wat op zich zeer licht en dun is, maar dan met meerdere draadjes tegelijkertijd om het luchtige en fluffy effect te krijgen.

 

Nu, origineel is er maar 1 maat in en enkel verkrijgbaar in pastelkleuren, zwart of donkerblauw.

Maar dat is nu net het fantastische eraan : als je ze zelf maakt zijn de mogelijkheden eindeloos!

Je kan gaan voor alle bestaande kleuren, of je kan tegelijkertijd meerdere kleuren gebruiken en zo een unieke spikkel creëren, je kan dégradées maken, of strepen over de hele vest of enkel in de mouwen, of met dégradé-draden werken en dan krijg je kleurwolkjes. Dan kan je er ook nog de glinster-, glans- of paillettes-garens aan toevoegen om er een blingbling van te maken.
En je kan hem uiteraard ook volledig op je eigen maat maken, met een boordje, met zakken, wat langer, wat smaller,….

Je merkt het al : ALLES = MOGELIJK!

Het aantal draden waar je mee werkt en de naalden die je moet gebruiken hangt af van het feit of je los of vast breit met zulke dikke naalden, welk effect je wenst te bereiken en uiteraard ook welk garen je gaat gebruiken.

Ik zal hier alvast de aantal benodigde bolletjes en bijhorende naalden geven die meestal gebruikt worden bij welke garens, je hebt steeds breinaalden nr. 9 en 12 nodig

 • 13 x Mohair Luxe van Lang yarns (= langharige mohair met zijde, 5-draads breien) = de mooiste, de meest luxueuze voor €129,35
 • 13 x Silkhair van Lana Grossa (= kortharige mohair met zijde, 6-draads breien) = voor mensen die zo weinig mogelijk pluis willen voor €103,35)
  Met of zonder Silkhair Lusso van Lana Grossa (= kortharige mohair met zijde en glitter)
 • 9 x Ingenua van Katia (mohair met een 9% wol en 13% nylon, 3-draads) = een goede basiskwaliteit voor €65,70.
 • 13 x Brigitte No. 3 van Lana Grossa (= mohair met merino, 3-draads) = voor liefhebbers van langere haren, beter voor de portemonnee en toch niet prikkie-prikkie voor €90,35

Voor diegene waar het al een heel tijdje geleden is dat je gebreid hebt : geen probleem, het is écht POEPSIMPEL en zéér snel klaar!

Als je een vraag hebt  (bijvoorbeeld hoeveel bolletjes je van elk moet nemen wanneer je mengelingen gaat gebruiken) mag je altijd je vraagje stellen via mail : info@woolstreetjournal.be

Het patroontje krijg je GRATIS bij aankoop van de wol (voor de online-bestellingen : zet het er wel zeker even bij in je opmerking dat je het patroontje er ook graag bij had gehad)
Voor alle duidelijkheid : ik geef het patroon mee voor de wol die je aankoopt, d.w.z.  je kan het patroon van de Ingenua niet gebruiken voor de Silkhair!

Eénmaal je er 1 gebreid hebt, kan je het natuurlijk helemaal aanpassen aan jouw breistijl en wensen.

Veel breiplezier ermee!

Groetjes,
Laila.

19 reacties op “De Bernadette :

 1. matseman zegt:

  Hallo Layla,
  Ik ben ook gebeten door de brei-kriebels, maar ik ben nog niet verder dan een sjaal of muts.
  Ik zou heel graag deze vest willen breien, hoewel ik echt er nog ni veel van ken.
  Dus mocht het zijn dat u een workshop hierover geeft, dan ben ik zeker kandidaat!!
  Groetjes Sandra

  • Layla zegt:

   Hey Sandra,
   Ik zou zeggen : kom eens langs, je bent lang niet de enige die ‘maar’ alleen een sjaal kon breien en die nu aan hun 4de vest bezig zijn. Het is echt makkelijk en al wat je niet snapt, doe ik voor tot je het ook kan. En doordat het zo makkelijk is, zal je zien dat ik helemaal niet zo veel zal moeten voordoen!
   Groetjes,
   Laila

 2. goegebeurlinde zegt:

  Ik heb net mijn eerste bernadetteje af met de ingenua garen, ik zou nu graag een koraal maken.
  De kleur koraalrood van mohair luxe lijkt me ideaal, maar kun je ook met minder dan 5 garen breien zodat het wat dunner is (vb.voor zomer) ?

  Alvast bedankt, Linde

 3. Jola zegt:

  Beste Layla,
  Ik ben wel geïnteresseerd door de trui en de wol. Ik zou juist graag weten of de patroon dat je mee stuurt komt precies overeen met dat witte Bernadette trui die hierboven staat.
  alvast bedankt voor uw antwoord,
  Jola

  • Layla zegt:

   Alles kan natuurlijk he Eva, maar ik heb het nog niet gezien. Ik merk dat Knotten in Nederland ongelooflijk veel bezig is met haken, misschien kan je het daar eens vragen.

   Groetjes,
   Laila
   Het Ploegske

 4. Layla zegt:

  Hey Amelie,
  Ik kan je pas het patroon meegeven als jij gekozen hebt met welk garen je ze wil laten breien. Maar stel uw breister maar gerust : het is echt héééél makkelijk. Elke beginnende breister kan het.
  Groetjes,
  Laila

 5. alexandra_nollet zegt:

  Is de dégradé versie van één van je klantjes?
  Met hoeveel draden wordt daar beste gewerkt om de dégradé zo geleidelijk mogelijk te laten verlopen zoals op de foto?
  En welke wol raad je hiervoor aan?
  Lijkt me zeer mooi!

Geef een antwoord