Trappelzak

Trappelzak-Gratis Patroontje

Dit is een trappelzak die ik zowel gemaakt heb voor de geboorte van de kindjes van mijn broer als van mijn zus.  Zij waren er heel blij mee omdat hij zo gebruiksvriendelijk is en ik was blij omdat het een makkelijk patroon is en met een ‘snel-klaar’-draad, dus de deadline was makkelijk gehaald.  Als allerlaatste, maar zeer overtuigend pluspunt : hij is ook nog eens supermooi!

 

Maat

Geboorte tot 3 maanden (al hebben mijn zus en mijn broer hem dacht ik veel langer kunnen gebruiken hoor!)

Benodigdheden

 • Sunshine van Lang yarns  : 7 bollen
 • Alabama van Katia : 7 bollen
 • Organico van Lana Grossa : 7 bollen
 • Naalden nr. 4,5 en 5
 • 1 kabelnaald
 • 8 grote knopen

Gebruikte steken

 • Boordsteek 2/2 = *2 rechts, 2 averechts*
 • Boordsteek 3/3 = *3 rechts, 3 averechts*
 • Rechtse Tricot = rechts op de goede kant van het werk, averechts op de andere
 • Kabel over 12 steken en 6 rijen (zie tekening) =
  – 1ste naald : 2 averechts, 8 rechts, 2 averechts
  – 2de naald en alle even naalden : de steken breien zoals ze zich voordoen
  – 3de naald : 2 averechts, plaats 2 st op de kabelnaald ACHTER het werk, de volgende 2 st rechts breien, daarna de 2 st van de kabelnaald  rechts breien.  Plaats de volgende 2 st op de kabelnaald VOOR het werk, brei de volgende 2 st rechts en daarna de 2 st van de kabelnaald rechts breien, 2 averechts
  – 5de naald : 2 averechts, 8 rechts, 2 averechts

Kabelpatroon Trappelzak

Proeflapje

17 steken en 22 naalden = 10 x 10 cm

Werkwijze

Voorpand : Zet 64 st op met nld nr. 5  en brei : 1 kantsteek, 12 st kabelpatroon, 13 st rechtse tricot, 12 st kabel, 13 st rechtse tricot, 12 st kabel, 1 kantsteek.  Op 40 cm totale hoogte, boordsteek 3/3 breien en 1 mindering maken in het midden van de 1ste naald boordpatroon.  Alle steken afkanten na 10 cm boordpatroon.

Rugpand : Zet 71 steken op met nld nr. 5 en brei : 1 kantsteek, 12 st kabelpatroon, 45 st boordst 3/3 , 12 st kabel, 1 kantsteek.  Alle steken afkanten op 66 cm totale hoogte.

 

Voorpand Trappelzak

Rugpand Trappelzak

Afwerking

Breng aan weerszijden van rug- en voorpand een markering aan op 40 cm vanaf de onderkant.  Naai de onderkanten van voor- en rugpand aan elkaar.
Knoopsgatenbiezen : met nld nr. 4,5 op de rand van rug- en voorpand, tussen de markeringen 120 st opnemen.  Brei 3 cm boordsteek 2/2, begin en eindig hierbij met 3 st rechts en maak halverwege, op het voorpand 4 knoopsgaten van 2 st : het 1ste op 3 st, van de bovenkant van het voorpand, de volgende telkens op een afstand van 12 st.  Alle steken afkanten.
Sluit de bovenkant van de kap van de 2 delen A.
Bies van de kap : op de rand van de kap 100 st opnemen, meteen aan de achterkant met rechts afkanten.
Leg nu de trappelzak op een plat oppervlak, leg de knoopsgatenbiezen er links en rechts bovenop met de achterkanten tegen elkaar.  Naai de knopen op de biezen van het rugpand.

Maak een kwast en naai hem aan het puntje van de kap.

18 reacties op “Trappelzak-Gratis Patroontje

  • carol.vanrie zegt:

   Ik begrijp het ook niet en waarom moet het dichtgenaaid worden? dan hebben op zich de knopen/knoopsgaten geen functie. Hoop snel antwoord te kunnen ontvangen zodat ik het kan afmaken.

   • Layla zegt:

    Ja dat vind ik ook raar, maar zo staat het in het patroon. Ik heb dat ook niet gedaan, ik heb het gewoon open gelaten voor het gebruiksgemak. Ik denk dat ze dat doen voor de voorzichtige mensen die schrik hebben dat de babytjes daar met hun teentjes en/of vingertjes tussen kunnen zitten.

 1. jcm.nieboer zegt:

  Hoi, ik heb dit patroon gemaakt en iets aangepast zodat het in de maxicosi past. Mijn collega voor wie het was, is er super blij mee! Als je een fotootje wil zien dan hoor ik het wel. Gr Mieke

  • Layla zegt:

   Hey,
   Je moet niet van wol veranderen, dat zijn gewoon 3 verschillende garens waarmee je het kan breien, maar de trappelzak wordt volledig met hetzelfde garen gebreid. Begrijp je.
   Groetjes

  • Layla zegt:

   je maakt de kap met de bovenkant van de rechthoek. Je plooit de hoeken naar het midden (zoals je doet als je een papieren hoedje maakt) en je naait de 2 samengekomen delen aan elkaar. Is het zo wat duidelijker?
   Groetjes,
   Laila

    • Layla zegt:

     Je voorpandje is beduidend korter dan het rugpand, omdat je met het bovenste gedeelte van de rug je kap maakt door de twee hoeken naar elkaar toe te brengen, door telkens een driehoekig flapje te maken zodat de helft van de afzetrand van de rug tegen de andere helft van de afzetrand van de rug komt te liggen en die 2 helften naai je aan elkaar en je hebt je kapje.

Geef een antwoord