Sjaal in linnensteek

Prachtige sjaal in linnensteek/weefsteek!

Deze sjaal is een Gratis Patroon van ontwerpster Sarah Core op Ravelry, maar het is in het Engels, dus heb ik het hier voor jullie vertaald.

Hij is gebreid in de linnensteek.  Ik kende deze steek persoonlijk nog niet, maar hij is ABSOLUUT niet moeilijk, dus wou ik hem hier toch wel even bespreken en zo met jullie delen.  Ik ben alleszins grote fan en start NU ZONDAG!  (Was het al maar zover!)

De steek noemt dus linnensteek of weefsteek omdat het er echt uitziet als geweven stof.  Het ziet er helemaal niet uit alsof het gebreid is, maar het is het dus wel! Hij krult ook niet aan de zijkanten, dus kan ook perfect gebruikt worden voor placemats, enz.  Opgelet, het is wel een vaste steek, dus mensen die sowieso al vast breien, gebruiken best een grotere naald.

De steek bestaat slechts uit 2 verschillende naalden.  De ontwerpster vindt het wel handig om de 2 verschillende variaties te kennen, want wat als je een lekker lange sjaal aan het maken bent, en je zet bijvoorbeeld 600 steken op en je komt aan het einde van je rij en je komt tot de ontdekking dat je een steek over hebt.  Dan is alles nog niet verloren.

Bij een even aantal steken :

Naald 1 (=rechtse kant) : *1 st rechts breien, draad naar voor halen, 1 st averechts afhalen, draad terug naar achter* en van * tot * steeds blijven herhalen tot het einde.

Naald 2 (=averechtse kant) : *1 st averechts breien, draad naar achter, 1 st averechts afhalen, draad terug naar voor* en van * tot * steeds blijven herhalen tot het einde.

Bij een oneven aantal steken :

Naald 1 (=rechtse kant) : *1 st rechts breien, draad naar voor halen, 1 st averechts afhalen, draad terug naar achter* en van * tot * steeds blijven herhalen tot de laatste steek die je ook nog eens rechts breit

Naald 2 (=averechtse kant) : 2 steken averechts breien, *draad naar achter, 1 st averechts afhalen, draad terug naar voor, 1 st averechts* en van * tot * steeds blijven herhalen tot de 2 laatste steken die je allebei ook nog eens averechts breit.

Afzetten steeds op de averechtse kant

Voor alle duidelijkheid misschien een filmpje (sorry, ik vond er geen in het Nederlands) :

Wat moet je nog weten als je de sjaal wil breien?

Het garen dat hier gebruikt is, is sokkendraad of eender welk garen met een steekverhouding van 28 steken op 10cm.  Normaal wordt die gebreid met een 2,5 – 3,5 maar omdat een sjaal soepel moet zijn, mag je hem nu breien met naalden nr. 4.  Je kan perfect al je restjes sokkenwol gebruiken voor deze sjaal want je mag elke rij veranderen van kleur.  Je hebt restjes nodig van ongeveer 5gr.
Het fantastische eraan is dat je de draadjes niet telkens hoeft in te stoppen, je laat gewoon aan beide kanten ongeveer 7,5cm hangen en die ga je om de 2 rijen (of 3, of 5, of 10 rijen) samenknopen en zo worden dat de franjes van je sjaal.

De steek komt in een sjaal het mooist tot zijn recht, wanneer je hem in de lengte breit.  Je werkt daarom best met een rondbreinaald van 100cm of langer, want je hebt veel steken nodig om een mooie lengte te verkrijgen.

  • 300 steken = sjaal van ongeveer 1 meter (zonder de franjes!)
  • 450 steken = sjaal van ongeveer 1,5 meter (zonder de franjes!)
  • 600 steken = sjaal van ongeveer 2 meter (zonder de franjes!)

Veel plezier ermee zou ik zeggen!

Ik geef je hier nog even een link naar onze sokkenwol van Lana Grossa  https://woolstreetjournal.be/?product_cat=sokkenwol

En als laatste ook nog een foto van een prachtexemplaar in neutrale kleuren (misschien voor hem) :

Sjaal in linnensteek voor hem